Waddenfonds op bezoek

We hebben er lang naartoe geleefd: het delen van de successen van het project Zeeboerderij op het land met de partij die dit mogelijk maakt: het Waddenfonds.

Het project ging in maart 2021 van start, dus we zijn ruim een jaar verder. Met alle perikelen rond de coronapandemie, en alle gevolgen die daaruit voortkwamen - medewerkers en studenten ziek of in quarantaine, vertraging met het opleveren van materialen - en bovendien stijgende grondstof- en energieprijzen, zijn we bijzonder trots op waar we nu staan.

Vanuit het hoge noorden kregen we vandaag bezoek van programmamanagers Geert Boesjes en Hans van Hilten, en van subsidiespecialist Jeroen van Dongen. Penvoerder en projectpartner Marja Doedens van Stichting Blauwe Polder maakte het gezelschap compleet. 

Uiteraard begonnen we met een kennismakingsrondje, want ook de twee nieuwe bestuursleden - voorzitter Vincent van Duyvenbode en vicevoorzitter Hennie Stavleu - waren erbij. Het kweekcentrum van BlueLinked in Hazerswoude-dorp, waar de eerste fase van de Zeeboerderij op het land gestalte krijgt, biedt voldoende ruimte voor de aanwezigen, waaronder ook de medewerkers en stagiaires.

 

Rondleiding

Michaël Laterveer, directeur van BlueLinked en mede-oprichter van Stichting Oceans at Work, gaf een rondleiding door het kweekcentrum. De hele voedselketen kwam aan bod, te beginnen bij eencellige algen en de voedseldiertjes voor de vislarven die straks zullen rondzwemmen in de innovatieve kweeksystemen.

 
 
 

Presentaties

Studenten verzorgden een serie presentaties over de voedselketen - hoe toepasselijk - tijdens de lunch. Want centraal in de circulaire viskweek die hier gestalte krijgt, is dat in de kweeksystemen straks de hele voedselketen aanwezig is, die ook in zee zit. Dus van microscopische alg tot dierlijk plankton tot vis tot vissenpoep tot bacteriën die de afvalstoffen afbreken en weer vrijmaken voor de basis van de voedselketen: de algen. En dat in een gesloten systeem; als dat niet circulair is?!

 

Lopende onderzoeken

Jessie en Lisa verrasten de toehoorders met de resultaten van hun studie naar een efficiëntere manier om een voedingsmedium voor eencellige algen te kweken, en hun inzichten in het monitoren van de waterkwaliteit. Sander gaf een toelichting op de wetenschappelijke speurtocht naar het ideale voedseldiertje voor de vislarven. En Menno nam ons mee op reis in de wereld van de 'bio inspired innovation' met als doel om een planktonsparende waterbeweging in het kweeksysteem te ontwikkelen, gebaseerd op de vorm van de walvisstaart.

 
 
 

En nu?

Ook bespraken we met onze gasten ook de volgende stappen, die ons richting Texel zullen brengen. Want wanneer de eerste pootvis in de kweeksystemen in Hazerswoude-dorp is opgegroeid, zullen ze op het Waddeneiland verder groeien. We houden je hier op de hoogte hoe het verder gaat!

 
Vorige
Vorige

Lancering nieuwe website

Volgende
Volgende

Stage lopen voor circulaire viskweek - deel 3