Samenwerking, educatie en projecten

Wij staan voor circulaire viskweek. Bij alles wat wij doen vragen we ons af hoe we een gezonde relatie tussen mens en zee kunnen herstellen en versterken. Waarom? Omdat we hierin dé oplossing zien voor de groeiende vraag naar dierlijke eiwitten.

In 2050 zijn er ruim 9 miljard monden te voeden. Doen we dat met rund, varken of kip, dan vraagt dit enorm veel grondstoffen. Vis is een veel effectievere eiwitbron, met een veel lagere CO2-uitstoot en minder waterverbruik. Maar niet alle vis kan uit zee komen. Denk aan overbevissing en de ‘plastic soep’.
Illustratie: Carola van der Valk
Daarom ligt volgens ons de toekomst in het kweken van vis, maar dan wel duurzamer dan nu het geval is. Diervriendelijk, zonder afvalstromen, zonder medicijngebruik en op een ecologische manier. Stichting Oceans at Work werkt daarom samen met partners en sponsors om circulaire viskweek te kunnen realiseren.
Zo dragen wij bij aan een gezonde toekomst van mens, dier en planeet:

Kennispartner Blue Linked

Onze kennispartner, het Nederlandse bedrijf Blue Linked, heeft het gedachtegoed van circulaire viskweek ontwikkeld en met een pilot in de praktijk getest. Samen met deze partner wil Stichting Oceans at Work de duurzame aanpak van vis kweken verder brengen, omdat we hierin een gezonde toekomst zien voor mens en planeet.

Praktijkstages voor studenten

Natuurlijk gaat het erom de nieuwe generatie mee te krijgen in de circulaire gedachtegang. Het gaat vooral ook om hun toekomst, en ze te laten begrijpen en ervaren hoe onze viskweek werkt. In het kweekcentrum van onze kennispartner Blue Linked leiden we stagiaires (MBO, HBO, WO) op. Wanneer zij de vernieuwende kweektechnieken in de vingers krijgen, kunnen ze er hun werk van maken.
Illustratie: Carola van der Valk
Studenten van uiteenlopende studierichtingen, zoals kust- en zeemanagement en (toegepaste) biologie, zijn enthousiast over de kans om mee te denken in het vormgeven van deze innovatie. Zowel voor praktijkstages als literatuurstudies zijn er volop mogelijkheden, ook op universitair niveau.
Illustratie: Carola van der Valk Zo wordt gewerkt aan het optimaliseren van de eerste stappen in het kweekproces – de kweek van microscopische algen en planktondiertjes: voedsel voor de opgroeiende vis. Ook duiken studenten in de kringloop tijdens het kweken, om erachter te komen hoe de afvalstoffen op een natuurlijke manier kunnen worden opgeruimd.

Benieuwd naar wat de stagiaires doen en waarom? Lees hier hun eigen verhaal.

Project: Blauwe Polder 1

In het project Blauwe Polder 1 (2021-2023) werkt Stichting Oceans at Work mee aan het realiseren van een ‘Zeeboerderij op het land’ op het Waddeneiland Texel. We ontwikkelen een broedhuis voor pootvis (jonge vis) en een uitgroeifaciliteit waar de vissen zich verder kunnen ontwikkelen tot volwassen exemplaren. Circulaire kweektechnieken worden hierin toegepast en verder aangescherpt. In de eerste instantie gaat het om tarbot en kabeljauw. Het broedhuis komt in het kweekcentrum van onze kennispartner Blue Linked in Hazerswoude-dorp. De uitgroeifaciliteit komt op Texel.
Blauwe Polder 1 is een samenwerkingsproject tussen Stichting Oceans at Work, Salt Farm Foundation en Stichting Blauwe Polder. Het project is mogelijk gemaakt door het Waddenfonds.


Project: De Wilde Noordzee

Stichting Oceans at Work heeft een bijzondere samenwerking met Dutch Maritime Productions (DMP). Dit Nederlandse filmbedrijf brengt in 2023 een unieke productie uit: De Wilde Noordzee. De film is straks te zien in de bioscoop en als tv-serie. Het is een ode aan de schoonheid van het onderwaterleven langs de Nederlandse kust – natuur die zich niet laat temmen.
De filmmakers van DMP hebben contact met Stichting Oceans at Work omdat niet alle beelden onderwater kunnen worden geschoten. Als het gaat om het kleinste leven – plankton en rondzwevende larven van vissen, oesters, garnalen en meer – moeten aparte filmopnames worden gemaakt. In het kweekcentrum van onze kennispartner Blue Linked werken we eraan om die beelden met een speciale opstelling mogelijk te maken.

De samenwerking van Stichting Oceans at Work met DMP laat zien dat we met ons werk ook het brede publiek willen bereiken. De Wilde Noordzee neemt je mee onder de zeespiegel, vlakbij huis. Met de prachtige beelden raak je in de ban van het onderwaterleven en besef je hoe belangrijk het is om dit te beschermen.

Illustratie: Carola van der Valk
Tarbot (illustratie: Carola van der Valk)

Mensen zoals jij

En dan de consumenten en natuurliefhebbers. Mensen zoals jij. Natuurlijk kunnen we niet zonder jou. Want we willen een beweging voor duurzame vis op gang brengen en daar hebben we jou hard bij nodig.

Dat het een tijd van verandering is, bewijzen de innovaties die dagelijks verschijnen. Een nieuwe app voor op je telefoon, een handige gadget voor in huis, of iets met kunstmatige intelligentie. Maar laten wij samen nou eens écht slim zijn. Door te investeren in een duurzame voedseltransitie waar mens en planeet zo hard aan toe zijn.
Als je straks terugkijkt, en de circulaire kweekvis is een feit, hoe geweldig zou het dan zijn als je weet dat jij hier zelf aan hebt bijgedragen?

Doe je mee? Klik dan hier.