Wat is circulaire viskweek?

 

Onze definitie

Stichting Oceans at Work wil dat circulaire viskweek de nieuwe norm wordt voor het produceren van zeevoedsel. Maar wat verstaan wij onder circulaire viskweek?

  • Natuurlijk

    De oceanen weten al miljoenen jaren hoe het werkt. Daarom laten wij ons door natuurlijke processen de weg wijzen. Circulaire viskweek brengt de hele kringloop uit zee onder één dak.

  • Lokaal

    We richten de voedselproductie lokaal in. Daarmee verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Circulaire viskweek gebeurt in gesloten systemen op het land, zonder afvalstroom en met minimaal transport.

  • Diervriendelijk

    Circulaire viskweek heeft hart voor dierenwelzijn. De opgroeiende vissen vertonen natuurlijk gedrag, wat resulteert in gezonde, vitale dieren. Zonder gebruik van chemicaliën en antibiotica.

  • Iets teruggeven

    De oceanen hebben ons ontzettend veel te bieden. Met circulaire viskweek geven we hier iets voor terug. Behalve voor consumptie, kunnen de gekweekte dieren ook worden uitgezet in zee, als boost voor de biodiversiteit.

Een voorbeeld uit de praktijk

Omdat circulaire viskweek nog in de kinderschoenen staat, werken we hierin samen met onze kennispartner BlueLinked - pionier in nieuwe manieren van zeeleven kweken.

Het kweekcentrum van BlueLinked (Hazerswoude-dorp) schetst de contouren van circulaire viskweek die voldoen aan de criteria van Stichting Oceans at Work. Dit gebeurt binnen de kaders van het project Zeeboerderij op het land, mogelijk gemaakt door het Waddenfonds.

Volg ons op LinkedIn en lees onze nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

 Waarom circulaire viskweek

  • Vis wordt steeds vaker gekweekt, in plaats van uit zee te halen. Op zich is dat natuurlijk positief, maar de huidige aquacultuur kan beter. Want er wordt nog niet of nauwelijks rekening gehouden met duurzaamheid, ecologie en dierenwelzijn.

    Slechts 1 op de 5 vislarven bereikt het stadium van pootvis. En bij de uitgroei is door hoge dichtheid de kans groot dat de dieren ziek worden. Daarom moeten medicijnen worden toegediend. Dat is vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, het milieu en de consument een ongunstige situatie.

    Belangrijke oorzaak van de hoge sterfte en het medicijngebruik is dat de zeevis op onnatuurlijke wijze wordt gekweekt. Zo is het visvoer niet optimaal en groeien de vislarven op in een onnatuurlijke omgeving. Daarnaast maken de hoge afvalproductie en het forse energieverbruik dat de huidige aquacultuur niet meer van deze tijd is.

  • Je hoort het overal om je heen: circulair heeft de toekomst. Daarom past circulaire viskweek precies in het plaatje om op een innovatieve manier zeevis te gaan kweken. Als noodzakelijk alternatief voor de huidige aquacultuur.

    Het kweeksysteem dat wij voor ogen hebben is gebaseerd op de natuurlijke werking van het mariene ecosysteem. Het resultaat? Gezonde en smakelijke vis, met een hoog overlevingspercentage.

    Deze oplossing is mogelijk wanneer de vislarven opgroeien op een menu van natuurlijk plankton. Ze doorlopen een natuurlijke groeicyclus en er zijn geen medicijnen nodig. Bovendien wordt gebruik gemaakt van een ‘gesloten’ kweeksysteem, zonder restafval dus. En het energieverbruik is vele malen lager.

  • Circulaire viskweek is pure innovatie. Het idee is dat de natuur ons hierbij een handje helpt. Het begint in het ‘broedhuis’, waar de viseitjes uitkomen en de babyvisjes zich ontwikkelen tot pootvis. Het broedhuis werkt met de volgende natuurlijke principes:

    • Een waterzuiveringssysteem, gebaseerd op de natuurlijke kringloop

    • Watercirculatie met respect voor kwetsbaar klein zeeleven

    • Een innovatief technisch ontwerp, vormgegeven met oog voor de biologie

    Vanuit het broedhuis worden de pootvisjes overgebracht naar een ‘uitgroeifaciliteit’. Deze bestaat uit aan elkaar gekoppelde modules, gebruikmakend van hetzelfde zeewater. Er zijn uitgroeibakken voor vis, zeewier en schelpdieren. Uitwerpselen van de vissen vormen voedingsstoffen voor zeewier en schelpdieren, die met hun stofwisseling het overschot aan nutriënten opnemen.

    Zo is alles circulair, met de hele kringloop uit zee onder één dak. Deze aanpak is nog nergens anders in praktijk gebracht.

  • Circulaire viskweek is een natuurinclusieve manier van voedsel produceren. Dit betekent dat we in elke stap de werking van de natuur meenemen, met respect voor alles wat leeft. Zo komen we tot een verantwoord en hoogwaardig eindresultaat. Maar het gaat verder dan dat.

    De gedachte van circulaire viskweek is dat we hiermee ook iets teruggeven aan de natuur. De vissen die worden gekweekt zijn zo vitaal en natuurlijk, dat ze kunnen worden uitgezet in zee. Bijvoorbeeld om natuurlijke visstanden te versterken, of om een impuls te geven aan de biodiversiteit.

    We zien dan ook prachtige kansen om samen te werken met visserij en natuurbeschermingsorganisaties.