Waarom doen wij dit?

Zeevoedsel levert wereldwijd een steeds belangrijkere bijdrage aan de voedselproductie. Dit valt te lezen in het rapport dat onlangs is uitgebracht door de FAO. De wereldvoedselorganisatie geeft hierin een overzicht van de actuele status van de visserij en aquacultuur.

Nu de sector blijft groeien, is volgens de FAO een ‘Blauwe Transformatie’ nodig: de aquacultuur is sterk aan verandering toe. Het moet duurzamer, inclusiever en eerlijker. Bij Stichting Oceans at Work willen we hiervoor oplossingen aandragen, in de vorm van circulaire viskweek.

We hebben de belangrijkste kernboodschappen uit het FAO-rapport voor je op een rijtje gezet, zodat je begrijpt waarom we doen wat we doen.

Foto: met dank aan Bart Splithof

 
 
circulaire viskweek

Circulaire viskweek

Wil je weten wat Stichting Oceans at Work verstaat onder circulaire viskweek? Je leest het hier.

Circulaire viskweek: natuurlijk, lokaal en diervriendelijk

Voel jij net als Stichting Oceans at Work de urgentie van circulaire viskweek? Steun dan ons pionierswerk.

 
 

"We moeten de landbouw- en voedselproductiesystemen transformeren om ervoor te zorgen dat aquatische voedselproducten op een duurzame wijze worden geoogst, bestaansmiddelen worden veiliggesteld en de biodiversiteit en ecosystemen van zoet- en zoutwater worden beschermd"

~ FAO-directeur-generaal, Qu Dongyu

 

Dit schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO over de noodzaak tot het verduurzamen van de aquacultuur (het kweken van zoet- en zoutwaterorganismen voor consumptie):

    • Ten opzichte van de jaren zestig is de consumptie van aquatische producten (zoet- en zoutwater) ruim verdubbeld; van bijna 9 kg naar ruim 20 kg per hoofd van de bevolking (gemiddeld).

    • Tegen 2030 dit getal naar verwachting zijn opgelopen tot tot ruim 21 kg per hoofd van de bevolking. Dit komt onder meer door stijgende inkomens en verstedelijking en door veranderingen in ons voedselpatroon.

    • De totale visserij- en aquacultuurproductie bereikte in 2020 een record van 214 miljoen ton.

    • De internationale handel in visserij- en aquacultuurproducten in 2020 betrof 151 miljard dollar.

    • In 2020 bereikte de mondiale aquacultuurproductie een record van ruim 122 miljoen ton.

    • Wereldwijd neemt de aquacultuurproductie toe, met Azië als koploper: hier wordt ruim 91% van alle aquacultuur bedreven.

    • De productie van dierlijke voedselproducten uit zoet- en zoutwater zal naar verwachting tegen 2030 met 14% toenemen (202 miljoen ton).

    • De groei van de aquacultuur gaat vaak ten koste van het milieu. Daarom is de ontwikkeling van duurzame aquacultuur van cruciaal belang om in de toenemende vraag te voorzien.

We hebben een aantal graphics voor je uit het FAO-rapport gehaald. Wil je het hele Engelstalige rapport lezen? Klik hier

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons pionierswerk!

Vorige
Vorige

Stage lopen voor circulaire viskweek - deel 4

Volgende
Volgende

De kweeksystemen draaien