In het nieuws

Het eindsymposium van het project ‘Zeeboerderij op het land’ vond plaats in juli. Vele sprekers en geïnteresseerden in duurzame kweek van zeevoedsel waren afgereisd naar Texel. De bijeenkomst werd geopend door directeur Myron Peck, directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, waar het symposium werd gehouden. “Deze mensen zijn hier meer dan welkom. We hebben diversificatie in de aquacultuur hard nodig. Klimaatverandering en andere urgente kwesties maken dat we ons moeten aanpassen”, aldus Peck.

Lees hier het artikel dat op 14 augustus over het project ‘Zeeboerderij op het land’ verscheen in dagblad Trouw, met onder andere een interview met Michaël Laterveer van Stichting Oceans at Work.

Circulaire aanpak

Michaël Laterveer (rechts) van Stichting Oceans at Work vertelt aan facilitator Jaap Jepma (links) welke successen met het project zijn behaald en tegen welke uitdagingen is aangelopen. “We zijn er nog niet, maar belangrijke stappen richting de circulaire aanpak van zeevis kweken zijn gemaakt. Met een wederkerigheid naar de natuur. Want zoals ik het zie, moeten we niet alleen vis kweken voor consumptie, maar ook voor het herstellen van natuurlijke populaties in zee.”

Bij het symposium waren medewerkers en studenten van BlueLinked - kennispartner van Stichting Oceans at Work - aanwezig om een presentatie te houden over de opbouw van het broedhuis dat mede dankzij financiering van het Waddenfonds mogelijk is gemaakt. Ook projectpartner Marc van Rijsselberghe van Salt Farm Foundation vertelde over de projectresultaten, in zijn geval de kweek van zeewier en zilte groenten.

Praktijkmensen Peter Bongaards (De Texelse Visspecialist) en Pim Visser (Visserijadviseur) gaven hun visie op de noodzaak om buiten het bestaande systeem van aquacultuur verkenningen te doen hoe het anders kan. Tot slot gaf Hanneke van Ormondt van Urgenda een algemene beschouwing op de noodzaak tot de eiwittransitie.

Met een gemengd publiek, bestaande uit zo’n 60 mensen, afkomstig uit overheid, onderzoek en bedrijfsleven, was het symposium een passende wijze om ruchtbaarheid aan het pionierswerk te geven.

Vorige
Vorige

De tarbot groeit!

Volgende
Volgende

Symposium ‘Zeeboerderij op het land - Innovatie met Impact’