De tarbot groeit!

In april van dit jaar ontvingen we de eerste tarbotlarven. Sindsdien weten we wat het betekent om larven te verzorgen die bij aanvang een matige conditie hebben - iets waar we zelf niets aan kunnen doen. Het is een hele uitdaging! Zo leren we de circulaire kweeksystemen goed kennen en oogsten we naast een aantal tegenslagen ook succes. Tarbotlarven die het kwetsbare pootvisstadium hebben doorstaan, groeien als kool. Er is geen uitval en de vissen zijn gezond. Je kunt ze hier zien zwemmen!

Zo begon het

Nog even ter herinnering. Zo zagen de tarbotlarven er bij binnenkomst uit. Een staafje met kop, zonder ogen. En een dooierzak waar de larve op teert, totdat het zelf begint te eten. Slechts 2 millimeter klein.

 

Rechtuit zwemmen

De tarbot is een platvis, maar de eerste dagen van zijn leven zwemt hij rechtuit. Met de ogen aan weerszijden van de kop. Deze larve is 10 dagen oud, de ogen zijn al goed ontwikkeld. Dat is nodig omdat de visjes al echte jagers zijn, hoe klein ook. Ze voeden zich met planktondiertjes.

 

Oog verhuizing

Bij deze tarbotlarve van 25 dagen is te zien hoe het al een echt platvisje wordt. Het oog aan de rechterzijde verhuist naar de linkerzijde. Zo komt de vis op zijn rechterkant te liggen, met beide ogen bovenop. Een platvis zwemt dus niet op zijn buik, maar op zijn zijkant!

 

Mini-tarbot

Hier zie je dat het al een echte mini-tarbot is (ca. 40 dagen oud). Elke week worden de tarbotbaby’s gemeten en gewogen. Zo houden we de groei goed bij. De vissen ontwikkelen zich op natuurlijke wijze, wat te zien is aan de pigmenten in hun huid. Geen kleurafwijkingen of afwijkingen in de lichaamsvorm. Precies wat we willen!

 

Handen aan het bad

Geen handen aan het bed, maar handen aan het (zeewater)bad. De medewerkers van onze kennispartner BlueLinked hebben hun handen vol aan de tarbotbaby’s. In het kweekcentrum draaien de gloednieuwe systemen dag en nacht om de visjes gezond te houden. Terwijl ze groeien, produceren de vissen meer afvalstoffen. Het is spannend hoe het natuurlijke zuiveringssysteem van de kweekbakken hierop reageert. Tot nu toe zijn de resultaten positief en leren we dagelijks van wat er gebeurt.

(video: Marco Rog, Circular Clarity / foto’s: BlueLinked)

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons pionierswerk!

 
Volgende
Volgende

In het nieuws