Algenkweek op volle toeren

Onlangs werd de algenkweek opgestart in de gloednieuwe klimaatruimte die hiervoor is ingericht. Het was weer een hoop sjouwen en doorzetten. Want als je circulair werkt, betekent dat afwijken van de gebaande paden en creatief omgaan met uitdagingen waar je tegenaan loopt. Kijk je even mee?

 

Schouders eronder

Herinner je je deze nog? In oktober 2021 lieten we zien hoe we er de schouders onder moesten zetten om de klimaatruimte voor de algenkweek te bouwen. Terwijl de bouw van de klimaatruimte voor de vislarven werd uitbesteed aan firma Hans van der Meijs, hebben we de klimaatruimte voor de algenkweek helemaal zelf aangelegd. En dat heeft veel voeten in aarde gehad, want alle materialen proberen we circulair in te kopen en de levertijden werken in het post-coronatijdperk niet echt mee. De medewerkers en stagiaires van onze kennispartner BlueLinked hebben er hun handen vol aan!

 
 

Waterdichte vloerafwerking

Toen de klimaatwanden stonden, moest een oplossing worden gevonden voor een waterdichte afwerking van de houten vloer. We kregen te maken met het feit dat stoffeerders - net als vele anderen - kampen met een personeelstekort. Ook wilden we gebruikmaken van een restpartij, om de kosten te drukken. Uiteindelijk vonden we een grijs vinyl, wat aan onze eisen voldoet. Het resultaat: een strakke, waterdichte vloer die tegen een stootje kan.

Algenkweek - stap 1

De inrichting van de klimaatruimte begint bij de eerste stap van de algenkweek. De cultures van verschillende algensoorten staan bij speciaal licht opgesteld, voor een optimale groei. De labtafels en -kasten zijn geschonken door Hogeschool Rotterdam.

 
 

Steriel werken

Een laminaire flowkast - eveneens geschonken door Hogeschool Rotterdam - is onze trots. Hier kunnen we steriel werken tijdens het overenten van de algencultures. Dat zorgt ervoor dat geen kruisbesmettingen plaatvinden tussen de verschillende reinculturen. In elke erlenmeyer zit precies die algensoort die we willen hebben.

Algenkweek - stap 2

De reinculturen worden geënt in deze hangcultuur, die op zijn plaats wordt gezet door stagiaires Christiaan Berbee (links) en Nima Malmoli Shirmohamadi (rechts). In de zakken kunnen de algen zich vermenigvuldigen tot de gewenste dichtheid, waarna ze worden overgebracht in de algenreactor.

 
 

Algenkweek - stap 3

En dan is het zover: de algenreactor kan worden verhuisd naar de klimaatruimte. Maar eerst even de trap optillen, wat in goed overleg verloopt tussen stagiair Christiaan Berbee (links) en Michaël Laterveer (BlueLinked, mede-oprichter Stichting Oceans at Work).

 

Alles op zijn plek

Hier staan de algenreactor (links) en hangcultuur (rechts) op hun plek te draaien. De algenkweek vormt de basis van de voedselketen, want dit is wat de planktondiertjes eten die als voer dienen voor de vislarven. We zijn nog volop bezig met onderzoek naar de juiste algensoort en dichtheid voor een optimale voedseldiertjeskweek.

Met de algenkweek op volle toeren is weer een volgende belangrijke stap gezet in het project Zeeboerderij op het land.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons pionierswerk!

 
 
Vorige
Vorige

Welke zeevis kies jij?

Volgende
Volgende

Stage lopen voor circulaire viskweek - deel 4