Een nieuwe, duurzame kijk op viskweek

Stichting Oceans at Work – een erkende goede doelen-stichting – zet zich in voor een gezonde relatie tussen mens en zee. Driekwart van onze planeet is bedekt met oceanen. Ze geven ons voedsel en grondstoffen, sturen het klimaat. Het zeeleven is een fascinerende wereld, vol schoonheid om van te genieten.

Maar het gaat niet goed met de zee. We vissen haar leeg en maken er een ‘plastic soep’ van. Gelukkig is het nog niet te laat om het tij te keren. Stichting Oceans at Work werkt aan praktische oplossingen om de zee weer gezond te maken.
Illustratie: Carola van der Valk
Illustratie: Carola van der Valk

Ecologisch, lokaal en diervriendelijk

Wat wij willen, is het helpen ontwikkelen van een nieuwe, duurzame kijk op het kweken van vis en ander zeeleven. Onze aanpak is gebaseerd op de natuur: ecologisch, zonder afvalstroom, energiezuinig en gegarandeerd diervriendelijk. Met deze circulaire manier van kweken kunnen we de visserijdruk op de oceanen verlichten.

Wat wij voor ogen hebben? Gezonde vissen, opgegroeid zonder antibiotica. Gezond en lekker voor jou om te eten. Of misschien zie je ze liever rondzwemmen in zee. Dat kan met onze manier van vis kweken ook, want ons motto is: 1 vis op je bord, 1 vis in zee. Wat dit fantastische plaatje compleet maakt, is dat onze circulaire viskweek helemaal niet dichtbij zee hoeft te gebeuren. Het kan ook in de stad, of zelfs in de woestijn. Zeevis, lokaal gekweekt op het land; hoe uniek is dat?

Doe je mee?

De techniek van circulaire viskweek bestaat al. Deze is bedacht en ontwikkeld door onze kennispartner Blue Linked. Samen met studenten zijn we bezig onze manier van vis kweken op een slimme manier te perfectioneren. Wel hebben we nog veel fans nodig om het in de dagelijkse praktijk te laten werken. Consumenten die voor duurzame kweekvis kiezen, en natuurliefhebbers die de oceanen weer gezond willen maken. Of samenwerkingspartners uit de keten, die ook vinden dat het anders moet. Doe je mee?

Hier zie je hoe het werkt (klik op de plaatjes om te vergroten):
Of klik op de volgende links voor een download (PDF): Download afbeelding 1 Download afbeelding 2
Infographic: Carola van der Valk
Infographic: Carola van der Valk