Nieuwe kijk op viskweek

Het doel van Stichting Oceans at Work is een bijdrage te leveren aan een gezonde relatie tussen mens en zee. Dat doen we door mee te werken aan een nieuwe, duurzame kijk op het kweken van zeevis en ander zeeleven.

Circulaire viskweek is hét alternatief voor de zware visserijdruk op de oceanen en de traditionele aquacultuur. We dragen deze visie maatschappelijk breed uit zodat steeds meer mensen deze innovatieve aanpak willen ondersteunen.

Vis als effectieve eiwitbron

Waarom we ons inzetten voor de ontwikkeling van circulaire viskweek? Omdat we hierin dé oplossing zien voor de groeiende vraag naar dierlijke eiwitten. De wereldbevolking neemt toe en de productie van rund-, varkens- of kippenvlees vraagt enorm veel grondstoffen. Visvlees is een veel effectievere eiwitbron, maar kan vanwege overbevissing niet langer uit zee komen. En de huidige aquacultuur is nog verre van duurzaam.

Daarom moet het roer om, richting circulaire viskweek. Een koers die nog maar weinigen varen, maar waar Stichting Oceans at Work in gelooft en met verschillende activiteiten handen en voeten aan geeft.
Groeireeks tarbot (foto: Tim Wijgerde)

Onze aanpak: circulaire viskweek

De technieken van circulaire viskweek staan nog in de kinderschoenen. Met onze kennispartner Blue Linked spant Stichting Oceans at Work zich in om circulaire viskweek in de praktijk te testen. En we zijn een broedplaats voor stagiaires (MBO, HBO, WO) die ook toekomst zien in circulaire viskweek. Zo bieden we de nieuwe generatie perspectief om de wereld een stukje beter te maken.

Klik op de infographics om te zien hoe het werkt:
Infographic: Carola van der Valk
Infographic: Carola van der Valk