19.11.2021 | Werkbezoek aan projectpartner 'Zeeboerderij op het land' op Texel

Met toekenning van een subsidie door het Waddenfonds begin dit jaar, startte onze samenwerking met de Salt Farm Foundation (SFF), gevestigd op het waddeneiland Texel.

In het project 'Zeeboerderij op het land', onderdeel van Blauwe Polder 1, maakt Stichting Oceans at Work de ontwikkeling van circulaire viskweek met innovatieve technieken mogelijk. De eerste fase waarin we ons nu bevinden, betekent dat in het kweekcentrum van onze kennispartner Blue Linked in Hazerswoude-dorp een broedhuis voor pootvis wordt gebouwd. Hierover zijn al meerdere nieuwsberichten op onze website verschenen. Zodra hier pootvis wordt geproduceerd, breiden we onze werkzaamheden uit naar Texel. Daar bouwen we een uitgroeifaciliteit voor de vissen, eveneens met circulaire technieken. Hier gaan we volgend jaar mee van start.

Om alvast een kijkje te nemen bij onze projectpartner, brachten we een bezoek aan de proeflocatie van SFF op Texel, nabij de Mokbaai, gelegen aan de ingang van de Waddenzee.

Huidige locatie van zeewierkweek SFF op Texel, nabij de Mokbaai. Aad Kiljan (links, SFF) geeft uitleg over de zeewierkweek aan Renate en Frans van der Veer (Stichting Oceans at Work) en Marja Doedens (Stichting Blauwe Polder). Zeesla kan zelfs in november in het kweeksysteem van SFF groeien.

Zeesla kweken op het land

We kregen een rondleiding van Aad Kiljan (SFF), op de foto links. Renate en Frans van der Veer (Stichting Oceans at Work) en Marja Doedens (Stichting Blauwe Polder) luisterden aandachtig naar uitleg over de technieken hoe het zeewier (zeesla) in de kweekbakken groeit met opgepompt zeewater. Er is geen directe verbinding met de zee achter de dijk hier vlakbij.

Het wier wordt in optimale conditie gehouden door het zeewater met beluchting in beweging te houden. En speciale ingrepen zijn nodig om de waterkwaliteit te bewaken. Zelfs in het gure novemberweer houdt de zeesla stand.

Marc van Rijsselberghe (links, SFF) geeft toelichting op de zilte teelt aan Renate en Frans van der Veer (Stichting Oceans at Work). 'Smaakbelevingskas' Salt Farm Foundation met zilte gewassen.

'Smaakbelevingskas' zilte gewassen

In de 'smaakbelevingskas' van SFF gaf Marc van Rijsselberghe (links op de foto), het brein achter de stichting, toelichting op wat hier gebeurt. Behalve dat SFF actief is met het kweken van zeewier, spant Van Rijsselberghe zich al tientallen jaren in om landbouwgewassen weerbaar te maken tegen een oprukkend wereldwijd probleem: het steeds zouter worden van bodem en grondwater. Deze verzilting zorgt ervoor dat de voedselvoorziening onder druk staat.

Doel van SFF is boeren te voorzien van kennis en middelen om gewassen te verbouwen op zilte bodem. Dit zorgt ervoor dat minder gebruik gemaakt wordt van zoetwater.

Zeebanaan en ijskruid

Tijdens ons werkbezoek mochten we proeven van zeebanaan, ijskruid, zeevenkel en andere gewassen die zijn voortgekomen uit het pionierswerk van Van Rijsselberghe en zijn collega's. Een prikkelende ervaring voor de zintuigen.

Het was een mooie bevestiging om te ervaren dat SFF met het werk aan zilte teelt uitstekend past bij het pionierswerk van Stichting Oceans at Work. Met circulair gekweekte zeevis, zilte gewassen en zeewier maken we samen het menu van de toekomst compleet.

Terug