26.10.2021 | Tweede klimaatruimte in aanbouw
V.l.n.r. Joran Glasbergen (stagiair), Michaël Laterveer (Blue Linked, mede-oprichter Stichting Oceans at Work), Ymke van der Moolen (technicus, vrijwilliger), Koen Tomson (Blue Linked)
V.l.n.r. Joran Glasbergen (stagiair), Michaël Laterveer (Blue Linked, mede-oprichter Stichting Oceans at Work), Ymke van der Moolen (technicus, vrijwilliger), Koen Tomson (Blue Linked)
Nu de eerste klimaatruimte voor de 'Zeeboerderij op het land' klaar is, is het tijd voor het bouwen van de tweede klimaatruimte. De eerste ruimte op de begane grond, die nog moet worden ingericht, is bestemd voor het opgroeien van de vislarven. Op de bovenverdieping komt de tweede ruimte, waar wordt gewerkt aan de basis van de voedselketen voor de vis: het kweken van eencellige algen.

Terwijl het bouwen van de eerste klimaatruimte werd uitbesteed aan de firma Hans van der Meijs, zetten we er zelf de schouders onder voor de algenkweekruimte. Het is teamwerk!
Koen (links) en Ymke (rechts) zagen de panelen op maat. Met vier man sterk worden de dakpanelen in positie gebracht. Algenreactor met zeewater waarin eencellige algen (groen) zich kunnen vermenigvuldigen.

Meehelpen aan het goede doel

Voordat de isolatiepanelen hun plek krijgen moeten ze op maat worden gezaagd (foto links). Echt precisie-werk, wel toevertrouwd aan Koen en Ymke. Een oorverdovend geluid klinkt door de loods. Gehoorbeschermers op! Technicus Ymke (op de foto rechts) is regelmatig in de loods te vinden om als vrijwilliger te helpen met de bouw van het broedhuis. Hij vindt het een mooi idee dat hier in Hazerswoude-dorp straks jonge kabeljauw en tarbot rondzwemmen die op duurzame wijze zijn gekweekt. 'Geweldig om mee te kunnen helpen aan dit goede doel.'

'Yes, hij zit!'

Tegen de achterwand zijn de witte panelen al geplaatst (foto midden). Vervolgens duwen de vier mannen stuk voor stuk de panelen tegen het dak. Iedereen weet exact wat hij moet doen. Geruisloos vallen de panelen in elkaar. 'Yes, hij zit!' roept Michaël triomfantelijk. En hup, door naar het volgende paneel.

De hele voedselketen onder één dak

De algenkweekruimte heeft een oppervlakte van ca. 50 m2. Hier worden straks algenreactoren geplaatst, zoals te zien op de foto rechts. In deze systemen circuleert zeewater met daarin eencellige algen (de groene kleur) die zich kunnen vermenigvuldigen tot de juiste dichtheid. Dan worden ze geoogst. Vervolgens dienen de algen als voedsel voor de planktondiertjes die op het menu staan van de vislarven. Hier werkt Stichting Oceans at Work aan het realiseren van de hele voedselketen onder één dak om duurzame vis te kweken.
Terug