11.10.2021 | Bezoek projectpartners
V.l.n.r. Michaël Laterveer (Blue Linked, mede-oprichter Stichting Oceans at Work), Marja Doedens (Stichting Blauwe Polder), Renate van der Veer (Stichting Oceans at Work), Frans van der Veer (Stichting Oceans at Work) Aan de koffietafel in het kweekcentrum van onze kennispartner Blue Linked (Hazerswoude-dorp), vertelt Michaël Laterveer (links) wat daar de afgelopen tijd allemaal is gebeurd voor het project 'Zeeboerderij op het land'. Rechts van hem zit Marja Doedens van Stichting De Blauwe Polder op Texel. Doel van deze stichting is het opzetten van een broedplaats, platform en testlocatie voor innovaties op het gebied van viskweek en ander zeevoedsel. Het Waddeneiland Texel vormt hiervoor het vliegwiel. Van daaruit moeten de innovaties ook naar andere locaties uitvloeien. Rechts in beeld: Renate en Frans van de Veer, secretaris en penningmeester van Stichting Oceans at Work.
Bezichtigen van het demonstratiemodel. Kweken van alle schakels in de voedselketen. Klimaatruimte op begane grond voor het kweken van pootvis.

Demonstratiemodel

In het kweekcentrum geeft Michaël Laterveer toelichting op circulaire viskweek aan de hand van een demonstratiemodel van het innovatieve kweeksysteem (links). Zonder toepassing van traditionele filterinstallaties en energie slurpende pompen, wordt het zeewater op natuurlijke wijze schoongemaakt. De afvalstoffen van de vissen worden afgebroken en komen weer vrij voor de rest van de voedselketen. Precies zoals het werkt in de vrije natuur.

Groeien als kool

Voor de ecologische aanpak is het nodig alle schakels in de voedselketen zelf te kweken: microscopische algen, maar ook planktondiertjes. Glazen bolflessen (midden) staan al klaar om het plankton te huisvesten. Experimenten tonen aan dat ze hierin groeien als kool.

Voorproefje van hoe het moet worden

En dan is natuurlijk ook nog de ruimte bekeken waar het allemaal moet gaan gebeuren (rechts). Het is nog moeilijk voor te stellen dat in de kale klimaatruimte straks de kweeksystemen staan. De witte krijtstrepen op de vloer laten zien waar de bakken van zo'n 10 meter lengte moeten komen. Eerst nog de vloer voorbewerken, een afvoergoot aanleggen en offertes aanvragen bij de firma die het materiaal gaat leveren. Elke dag een nieuwe stap.
Terug